400 miljoner till skolor i Stockholm

16 grundskolor i Stockholm får ta del av regeringens miljardsatsning på att öka likvärdigheten mellan skolorna.
Det handlar om åtta skolor i söderort och åtta i västerort.
Pengarna ska bland annat gå till ökad lärartäthet och höjda lärarlöner.

Regeringen skjuter till sex miljarder på att öka jämlikheten mellan skolorna.

För Stockholms del handlar det om ett statsbidrag på 400 miljoner kronor som kommer att delas ut under tre år framöver. Pengarna ska användas till att öka lärartätheten, höja lärarlönerna, bygga ut elevhälsan och utöka tiden för lärarnas kompetensutveckling.

Resurserna ska fördelas enligt den socioekonomiska fördelningsprincip som Stockholm har, där man tar hänsyn till bland annat föräldrarnas utbildningsbakgrund, inkomst, bostadssegregationen och hur länge eleven och dess föräldrar bott i Sverige.

– Vårt viktigaste uppdrag är att öka likvärdigheten och ge alla elever möjligheten att klara sin utbildningsresa. Vi ser att de senaste årens satsningar på skolan börjar ge resultat – betygen ökar och ökar också mest i skolorna med de tuffaste utmaningarna. Vi behöver hålla i det här arbetet och fortsätta prioritera skolan före omotiverade skattesänkningar och privatiseringar, säger skolborgarrådet Olle Burell (S), i ett pressmeddelande.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) varnar dock för att skolorna måste använda pengarna till att täta hål i budgeten.

– Vi ska förstås använda statliga pengar klokt för att öka likvärdigheten i våra skolor och ge varje elev den bästa chansen att klara skolan. Men jag ser också risken med att skolorna tvingas använda dessa pengar för att täcka upp för de underskott som Olle Burells svaga skolbudget har gett dem. Var tredje grundskola i Stockholm går nu med underskott efter den lägsta ekonomiska uppräkningen per elev på hela tolv år, säger hon.

De här skolorna får ta del av statsbidraget
Akallaskolan, Rinkeby-Kista

Husbygårdsskolan, Rinkeby-Kista

Kista grundskola, Rinkeby-Kista

Rinkebyskolan, Rinkeby-Kista

Bredängsskolan, Skärholmen

Lillholmsskolan, Skärholmen

Sätraskolan, Skärholmen

Bäckahagens Skola, Enskede-Årsta-Vantör

Hagsätraskolan, Enskede-Årsta-Vantör

Farsta grundskola, Farsta

Hökarängsskolan, Farsta

Grimstaskolan, Hässelby-Vällingby

Hässelbygårdsskolan, Hässelby-Vällingby

Smedshagsskolan, Hässelby-Vällingby

Hjulsta grundskola, Spånga-Tensta

Skarpatorpsskolan, Skarpnäck

 

Källa: mitti.se

Random Posts

LOAD MORE

Vara kompisar: